
Плодът Акай Бери придобива широка популярност през 2008г, когато американската водеща Опра Уинфри представя списък от 10 – те най-полезни храни в света, като Акай Бери е една от тях.
Акай Бери е малък, тропически, кръгъл, черно-лилав плод с лъскава обвивка, на палмовото дърво от рода Евтерпа – Акай, растящо в Южна и Централна Америка. Семките на плода са големи и съставляват около 80% от него. На вкус наподобява нещо средно между шоколад и плодове.
История на плода Акай Бери
Според стара легенда, древно индианско племе, обитаващо устието на р. Амазонка, било принудено да гладува, борейки се за ограничените ресурси в тази област. Поради тази причина вождът решил изкуствено да намали населението и заповядал новородените да бъдат убивани, включително и детето на дъщеря му Йаса. Един ден тя чула детски плач, идващ от гората и влязла да види от къде идва той, но вместо това намерила непознато дотогава на племето растение – огромна палма, покрита с множество малки лилави плодове. В този момент Йаса осъзнала, че ако народът й бил открил това растение по-рано, са щели да спасят много деца, включително и нейното. Съсипана от тази мисъл, няколко дни по-късно Йаса била намерена мъртва, обсипана с лилавите плодове, които били кръстени на нейно име, но обърнато на обратно (Йаша – Ашай).
Кои са полезните свойства на Акай Бери?
- Акай Бери е изключително богат на антиоксиданти – антоцианини и флавоноди, които предпазват от голяма част от съвременните здравословни проблеми. В сравнение с червеното вино Акай Бери съдържа 30 пъти повече антиоксиданти от виното и 10 пъти повече от червеното грозде. Според специалисти полифенолите, съдържащи се в Акай Бери, блокират размножаването на раковите клетки, които по начало присъстват в човешкия организъм.
От друга страна антиоксидантите помагат организмът ни да изгради сигурна защита от сърдечно-съдови заболявания и предпазват от втвърдяване на фините коронарни артерии. Освен това антиоксидантите в плода повишават имунитета по време на вирусни или бактериални инфекции.
- Множество изследвания доказват, че Акай Бери съдържа високо количество витамин А, В1, В2, В3, Е и С, желязо, калций, фосфор, глутаминова и олеинова киселина, фибри, протеини, омега – 9 и омега – 6 мастни киселини, които забавят стареенето на организма.
- Акай Бери повишава метаболизма, намалява количеството на подкожните мазнини и понижава лошия холестерол (благодарение на съдържащите се в него антоцианини), подпомага изхвърлянето на токсините и оказва благоприятен ефект върху храносмилането (ензимите, съдържащи се в плода подобряват движението на червата и предотвратяват образуването на газове).
- Акай Бери подобрява кръвообращението и повишава потентността и при двата пола.
- Плодът е изключително подходящ за хора, страдащи от пролетна умора, тъй като зарежда тялото с енергия и му помага да преодолее хроничната умора.
Акай Бери подобрява паметта и концентрацията, като освен това има успокояващо въздействие върху нервната система. Препоръчва се на жени в менопауза и при хора, страдащи от нервни неразположения.
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ